Klik hier om te zoek op de website

Jumpin' Jack, 21 maart 2009
23 augustus 2010

Jack gedraagt zich als dekkater voorbeeldig. Ondanks al zijn hormonen of misschien wel dankzij zijn hormonen gaat hij erg leuk om met onze nieuwe hondje. Zij is van het zeer levendige soort en knap opdringerig. Met de kittens van zijn eerste nest hier heeft zij eerst kunnen dollen maar toen die weg waren, schakelde ze over op de katers en van 'de mannen' gaat Jack het beste met haar om. Hij heeft haar ook onder controle terwijl Zagato en Maverick zich de meestal nogal ruige stoeipartij maar over zich heen laten komen. Ze wéten dat het lief bedoeld is.
Als dekkater verleent Jack zijn diensten aan de dames op een uitstekende manier en ook als huisdier is hij voorbeeldig. In tegenstelling tot veel dekkaters leeft hij niet apart in andere ruimte maar kan hij gewoon als een huisdier leven. Soms wanneer de hormonen wat opspelen en hij te sproeierig is, draagt hij een broekje om het huis schoon te houden. Maar hij is wel een dekkater en dat zorgt best voor een spanningsveld tussen vooral de andere twee katers. Om de zaak niet te laten escaleren hebben we besloten om hem een time-out te geven. Dat kan tegenwoordig. Bij zo'n lieve prachtige kater als Jack met zo'n mooie stamboom zouden we een definitieve castratie doodzonde vinden. Hij heeft ook nog niet veel nakomelingen en het is wel de bedoeling dat er een paar van zijn nakomelingen de genen ooit doorgeven. Door hem morgen een Suprelorinstaafje te laten geven, zal hij hopelijk na een week of zes zich gedragen als een castraatje en na een periode variërend van 10 tot 14 maanden is de kans groot dat hij weer vruchtbaar wordt. Er zijn geen garanties maar die heb je nooit in het leven. Jack is exact tienvoudig vader en van één van de poesjes van zijn laatste nest denken we er serieus over om die voor onszelf aan te houden. We zijn er helemaal op voorbereid dat de komende zes weken extra zwaar voor hem en ons zouden kunnen worden. We hopen dat het meevalt en dat hij toch veel huiselijk verkeer kan hebben - iets principieels hier.  We gaan voor de beloning erna, voor de kwaliteit van leven voor hem na die zes weken én de mogelijkheid dat hij daarna nog voor nakomelingen kan zorgen met poezen die nu nog niet eens geboren zijn: we hopen dit najaar een nestje te kunnen fokken waar we ook een poesje van zouden willen aanhouden en we zouden het geweldig vinden wanneer dat poesje een keer een nestje van Jack mag krijgen. Die afstamming en het mogelijk te verwachten uiterlijk... 

 

[klik voor een uitvergroting]
Jack is ook erg gezellig met de mensen die hier op bezoek komen.
[klik voor een uitvergroting]
Vers van de pers: deze foto is van vanmiddag.
[klik voor een uitvergroting]
Jack met zijn eerste kittens.
[klik voor een uitvergroting]
Een ander kenmerk van Jack is dat hij overal vertrouwen in heeft. Hij blijft dan ook rustig liggen naast het stoeiende duo Polly en Zagato.
[klik voor een uitvergroting]
En gaat zelf verder met het stoeiwerk met Zagato, onze andere kater.
19-11-2010

Jack heeft een korte carrière als dekkater gehad maar hij is onze eerste kater die een kans heeft op een herhaling. Momenteel geniet hij van het ontspannen leven als een gecastreerde kater dankzij het Suprelorinstaafje. Extra leuk voor hem is dat hij als vader heerlijk ontspannen met zijn kittens hier kan spelen. 

Een aantal van onze anderen dieren hebben ook al ervaring met het Suprelorinstaafje opgedaan. Dit middel is namelijk voor katers én poezen bruikbaar. Er is alleen nog maar weing praktijkervaring maar met wat ik erover gelezen heb, is dit gezonder, vooral voor de poezen die de gezondheidsbedreigenden poezenpil nu niet hoeven te slikken. De werkingsduur is achter bij ieder dier verschillend waardoor het o.a. erg moeilijk plannen is. Ieder voordeel heeft zijn nadeel. Maar de voordelen zijn wel de moeite waard: Tresca had een hormonaal stabiele rustperiode van dertien maanden, Shabanou zelfs van bijna vijftien en bij Zagato, Tresca prachtige kleinzoon, die het als jong katertje kreeg, duurde het zelfs anderhalf jaar.

Somali´s krijgen wanneer ze de pil gebruiken, de poezen dan, een vollere vacht en vaak een charmante kraag. Katers als castraat krijgen dan ook een royalere halflangharige vacht mét de zo gewenste kraag. Kijk eens naar Jack op deze foto´s - hij heeft al een prachtig kraagje gekregen. Hij heeft blijkbaar de aanleg voor een 'stralenkraag'; de Somali kan ook een 'cobrakraag' krijgen. Ik vond altijd al dat hij er fantastisch uitzag maar nu met de vollere vacht is het indrukwekkend. Dat vinden de keurmeesters ook. Hij is inmiddels al kampioen en hij heeft ook al twee internationale certificaten. Omder verder te kunnen moet hij eerst op een buitenlandse show het derde certificaat winnen.

Voor zijn zoontje Beerke hebben we nog niet (inmiddels wel) de juiste mensen gevonden en misschien is het wel voorbestemd dat hij bij ons blijft. Hij is namelijk wel heel erg mooi en heel erg lief en heel erg leuk. Naast de geliefde eigenschappen van zijn vader heeft hij ook die van zijn moeder Anches en ik vind zijn stamboom echt prachtig. We zien wel wat de tijd brengt. Op de foto van Imre van Eijl poseert Jack samen met Beerke en mogelijk wordt deze foto gekozen om de Over Dieren kalender van 2012 te sieren. De foto staat op de volgende pagina.

[klik voor een uitvergroting]
Samen met zoontje Beerke.
[klik voor een uitvergroting]
De fotoshoot van zijn kittens verstorend.
[klik voor een uitvergroting]
Lekker buiten onder het afdakje met Beerke en Donna.
Zaterdag 25 december

Op de valreep heeft Jack ons nog een nakomertje bezorgd. Tot onze verbazing bleek hij een maand na de plaatsing van de suprelorin toch nog Anches te hebben gedekt. Wij hebben er niets van gemerkt en waren in de overtuiging dat wij juist tijdig hadden ontdekt dat Anches krols ging worden. Dus niet en 65 dagen later is de verrukkelijke Fancy Free geboren. Na wel de nodige zorgen om het welzijn van moeder en kind want Anches had die week ook een suprelorinstaafje gekregen, en ze is in die periode ontwormd en gevaccineerd. Drie dingen die je niet hoort te doen bij een zwangere poes.

Inmiddels is Jack helemaal dekkater af en gedraagt hij zich als een echte castraat met de bijbehorende vollere vacht (en eetlust) en zijn balletjes zijn zodanig gekrompen dat die nauwelijks meer te vinden zijn. Op de show is dit wel een handicap. Wij troffen laatst een keurmeester die vond dat ze geen kater zonder ballen wilde nomineren voor Best-in-Show. Alle begrip voor dus voor de komende show (januari 2011 in Haarlem) blijft Jack lekker thuis. De sorrelzilver Somali zal door zijn oudste kinderen Momo en Sientje worden vertegenwoordigd

 

[klik voor een uitvergroting]
Jack met zoonlief Beerke. Beerke heet nu Kismet bij zijn eigen mensen en vader en zoon staat samen met deze foto in de kalender van OverDieren van 2012.
[klik voor een uitvergroting]
Dit kitten is van Jack en de Belgische Alana (zie ook de vorige pagina). Omdat dit poesje een variantje is, konden haar kittens dit ook zijn: ook deze kaart werd dus gesierd door Jade.
[klik voor een uitvergroting]
De kleine Fancy Free.
Dinsdag 5 januari 2011

De suprelorin is een groot succes bij Jack. Het staafje is bijna vijf maanden geleden geplaatst en zal hopelijk voor nog meer maanden rust zorgen. Hij zit lekker in zijn vel, is vriendjes met iedereen en munt uit in vaderlijke zorg. Het enige punt van zorg is zijn eetlust en de toekomst als dekkater. Door dit nieuwe anticonceptiemiddel gedragen de dieren zich veel ´castrateriger´ dan de echte castraten. Dit zie je ook in de eetlust. De stofwisseling is bij castraten sowieso al trager maar nu en dit in combinatie met een erg goede eetlust is echt oppassen geblazen voor mij. Als ik vind dat hij genoeg heeft gegeten, pak ik hem af en toe met een knuffel op en laat hem door de keukendeur de tuin in gaan. Binnen de kortste keren is hij dan weer terug maar het extra stukje beweging zal nooit verkeerd uitpakken. Zo probeer ik de lijn bij mezelf tenslotte ook onder controle te houden.

Maar zo prachtig als hij er nu uitziet met zijn volle vacht, zo ongeschikt vinden wij hem nu om als ongecastreerde kater naar een kattententoonstelling te gaan. Hij ziet er uit als een castraat, voelt en gedraagt zich als een castraat en zou nu dus in de castratenklasse moeten uitkomen. Het is niet mogelijk of zelfs wenselijk om de tentoonstellingsregels hiervoor aan te passen. De tijd dat hij als echte castraat op de shows kan laten zien hoe geweldig hij is, komt vast nog wel.

We hebben de afgelopen weken ons hoofd gebroken over de keuze of we zijn laatste dochtertje, de schattige Fancy Free wel of niet zouden (durven) aanhouden. Dit kitten spreekt ons extra, extra aan. Ze is echt onweerstaanbaar met haar wakkere koppie en leuke maniertjes. En haar dapperheid is gewoon ontroerend. Het is heel dubbel. Een de ene kant maken we ons zorgen over het herstel van de vruchtbaarheid van haar vader en andere kant is dit herstel een zorg met betrekking tot haar. Ze zouden dit dappere wijfje zo graag zelf aan willen houden, ook een beetje omdat het overlijden van haar grote zus Rosanna ons erg aangegrepen heeft, maar één moment van onoplettendheid kan leiden tot een ongewenste combinatie vader x dochter. Onze dieren hebben heel veel verschillende lijnen in hun afstamming en een inteeltcombinatie zou echt niet verkeerd kunnen uitpakken maar inteelt leidt tot niets (anders dan verlies aan genetische variatie voor de rassen). Dit willen wij principieel niet en daarom was onze catteryregel dat de ouder van het andere geslacht gecastreerd moet worden wanneer we een directe nakomeling aanhielden.  

[klik voor een uitvergroting]
Papa Jack! Spelend met zijn grote zoon Beerke (Kismet) en de kleine Fancy.
[klik voor een uitvergroting]
Even rust voor Jack. Hij ligt zelden ergens alleen.
[klik voor een uitvergroting]
Onze kittens treffen het met zon vader. Hier wordt Kismet liefdevol verzorgd.
Maar we willen zo graag een dochter van Anches en Jack! We gokken er dus maar op dat zijn vruchtbaarheid (én die van Anches) zich normaal herstelt en dat in 2012 dat poesje geboren kan worden. Ook hopen we dat Shabanou medio volgende maand bevalt van haar nestje van Tamaran en dat er dan een geschikt poesje voor ons tussen zit. Haar vorige nestje bestond uit drie katertjes. Dat poesje zouden we in 2012 graag door Jack willen laten dekken en dan is het de bedoeling dat Jack als dekkater echt met pensioen gaat om het risico op een ongelukje tussen vader en dochters te voorkomen.

Komende zondag komen er twee kittens van Jacks eerste nest op de show in Haarlem. Ik ben zio benieuwd. De foto´s die ik van ze heb gezien waren veelbelovend.

[klik voor een uitvergroting]
Het Kikabeertje is geen vervanging voor nestgenootjes maar de grotere kittens hier n haar vader en moeder vangen dit gemis erg goed op.
Vrijdag 9 september 2011

Hoog tijd om de pagina´s van Jack bij te werken. Want er is nieuws. De suprelorin is bij hem aan het uitwerken. Hij wordt weer wat slanker, z´n vacht is nog wel erg vol maar dit wordt ook iets minder maar het belangrijkste is dat zijn balletjes weer terug zijn. Helaas betekent de terugkeer van zijn hormonen ook dat hij hier en daar weer een plas/spriets in huis doet. Ik heb allemaal nieuwe kleurrijke katerbroekjes gemaakt maar echt gebruiken doen we nog niet. Collega Zagato heeft half augustus opnieuw een suprelorinstaafje gekregen maar hij is nog niet helemaal ´bedrijfszeker´ op het sproeigebied. Ik laat een kater alleen met een broekje rondlopen wanneer hij ook de gelegenheid heeft om zonder broek zijn eigen gang kan zijn. Dat ik niet alle plasjes heb gevonden, rook ik duidelijk toen ik vanmiddag thuiskwam. Soppen en boenen maar weer al lukt het soms echt niet om de bron van de luchtjes te vinden. Als compensatie scheelt het wel enorm dat Zagato de katerkamer niet meer van plafond tot plint ondersproeit.

Ook mag ik hier wel wat meer opscheppen over de prachtige kittens van hem en over Jumpin´s Jack himself. Nu hij er niet meer zo als een supercastraat uitziet, kunnen we hem ook weer showen. Hij moet eerst nog een certificaat in het buitenland halen en dan kan hij weer mee naar de Nederlandse shows. Een aantal van zijn dochters hebben hun schattige neusjes al op een show laten zien; Jade, zijn variantdochtertje dat bij Marina in België woont, Donna van Wim en Margaret, Linda's Chanine/Sientje in Groottebroek die nu een nestje heeft, opa Jack dus, en zijn laatste kitten, Roliens Fancy.

[klik voor een uitvergroting]
Jack is heel graag buiten en dankzij het afdakje boven de tentjes en het bankje is er altijd een droge loungeplek in de tuin.
[klik voor een uitvergroting]
We willen de combinatie Jack x Anches komende winter graag herhalen en wie weet lukt het om een mooi dochtertje voor onszelf te krijgen voordat Jack definitief een castraatje wordt.
[1]  2  volgende pagina >>
Terug naar overzicht